Satulan tarkistus

Kategoriat:Blogi
Avainsanat:, ,
Anu Kylä-Kaila

Tarkistatko satulasi säännöllisesti? Oletko ostamassa uutta?

Tässä muutama vinkki!

Satula on hyvä käydä läpi esimerkiksi kerran kuussa. Pinnallinen tarkistus on helppo tehdä avaamatta satulaa, esimerkiksi puhdistuksen yhteydessä.

Aloita rungosta; aseta satula etukaari kohti lattiaa ja katso satulaa suoraan ylhäältä päin. Satulan tulee olla suora, ei kiertynyt kumpaankaan suuntaan.

tarkistus

Ota satula syliisi, takakaari vatsaa vasten. Vedä etukaarta kohti takakaarta. Tähän suuntaan satula saa joustaa; kaikki eivät jousta, toiset enemmän, toiset vähemmän. Yli-joustaminen ei ole normaalia, eli jos satula antaa huomattavan paljon periksi, vie se sepälle tarkistettavaksi!

tarkistus1

Tarkista jousto myös sivusuunnissa, kuvan mukaisesti.

tarkistus2 tarkistus3

Ota satula vielä syliin, paina etukaaren toinen pää rintaa vasten ja vedä toista etukaaren päätä itseäsi kohden. Etukaari ei saa joustaa/antaa periksi. Myös naksahduksia kannattaa kuulostella tarkkaan; jos kuulet selkeän naksahduksen, vie satula sepälle tarkastettavaksi. Rungosta voi olla sidosniitti poikki.

tarkistus4

Tämän jälkeen laita satula pöydälle siten, että paneelit eli toppaukset ovat ylöspäin. Tunnustele kädellä painaen, ovatko toppaukset tasaiset ja pehmeät. Niiden tulee olla symmetriset ja hevosen selkää pehmeämmät.

tarkistus5

Nosta satula oikein päin ja kokeile, että molemmat jalustinkoukut ovat tiukasti kiinni. Ne eivät saa liikkua ylös tai alas, eivätkä sivusuuntaan.

Katso, että satulan siivet ovat ehjät ja kunnolla kiinni yläosasta. Puhki kuluneet tikit kannattaa korjauttaa hyvissä ajoin samaten jalustinhihnan lenkit. Polvituissa on pehmeämpää nahkaa ja ne joutuvat myös kovalle kulutukselle, tarkista että nahka on ehjä ja tasainen.

Nosta satulan siivet ylös ja tarkista vastinhihnat. Vastinhihnan nahan tulee olla ehjä; reiät eivät saa olla venyneitä tai reikien väli ei saa olla revennyt. Jos näin on niin vastinhihnat on aika vaihtaa! Erityisen tärkeää on katsoa vastinhihnojen kiinnitystikit! Tikit kuluvat käytössä puhki, ne on aika ajoin uusittava, vaikka vastinhihnan nahka olisikin hyvässä kunnossa. Tikkien kuuluu olla tiukat ja ehjät; löysät tikkaukset ja kuluneet langat on uusittava!

Satula kannattaa säännöllisin väliajoin viedä sepälle tarkistettavaksi. Jos satula alkaa yhtäkkiä nitistä, kannattaa viedä se heti rungon tarkastukseen. Tällöin satula avataan kokonaan ja seppä tarkistaa satulan perusteellisesti.